Gelişmişlik düzeyi bakımından ileri gelen ülkelerden biri olan Kanada’da yaşamak çoğu kişinin hayalleri arasındadır. Kanada yaşam standartlarının ve eğitim seviyesinin yüksek olması nedeniyle yurtdışından insanların ilgisini çekmektedir. Bu nedenle en kolay yoldan Kanada göçmenlik başvurusu nasıl yapılacağı merak edilmektedir. Her ülkeye girmek için belirli prosedürler işletildiği gibi Kanada’ya göçmen olarak giriş için de belirli süreçlere uymak gereklidir.
Herkes Kanada’ya Göç Edebilir Mi?
Kanada nüfusun az olduğu ülkelerdendir. Nüfus yoğunluğunun azlığı nedeniyle işçi gücüne olan ihtiyacını da kolaylıkla karşılayamamaktadır. Kanada’nın işçi gücüne duyduğu gereksinim buraya yapılan göçlerde artışa neden olmaktadır. Kanada hükümeti de izlediği nüfusu ve işgücünü arttırıcı politika doğrultusunda göçmen kabulünden yana tavır almaktadır. Hükümet 2022 yılında gelecekteki 3 yıl içerisinde ülkeye 1,5 milyon göçmen alacağı bilgisini paylaşmıştır. Yani bu da demek oluyor ki çok sayıda insanın Kanada’da yaşama hayali gerçeğe dönüşecektir. Kanada’nın göçmen kabulüne ilişkin kararın temelinde özellikle bilişim ve sağlık gibi sektörlerde nitelikli işçi eksikliğini giderme fikri yatmaktadır. Bu fikirden dolayı Kanada göçmen alımı konusunda hassas davranmaktadır. Herkes Kanada’ya göç edebilir mi sorusunun cevabı bu durumda ‘’hayır’’ olmaktadır.
Kanada’ya göçmen başvurusu oldukça fazladır. Ancak devlet her ne kadar insan gücüne ihtiyaç duysa da herkesin başvurusunu kabul etmemektedir. İhtiyaç duyulan insan gücü nitelikli işçi gücüdür. Başvuru sahiplerinden ancak ülkeye işçi olarak katkıda bulunacakların başvurusunun kabul edilmesine özen gösterilmektedir.
Kanada’nın Göç Aldığı Meslekler
Göçmenlik başvurusunda dikkat edilen en önemli kriterlerden biri ihtiyaç duyulan meslek grubunda çalışmaktır. İş gücüne en çok bilişim ve sağlık sektöründe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sektörler dışında Kanada göçmenlik başvurusu 38 meslek türünde daha kolay olmaktadır. Kanada’nın göç aldığı 38 mesleğin başında bilgisayar mühendisi, yazılımcı, hemşire, doktor, hasta ve çocuk bakıcısı gibi meslekler gelmektedir. Ayrıca çiftçilik, inşaat işçiliği, ağır sanayi makineleri operatörlüğü de Kanada’ya göç alan mesleklerdir. Kanada’ya bu meslekleri icra etmek için gelmek isteyenler için İngilizce veya Fransızca dillerinden en az birini bilme şartı aranmaktadır. İlgili meslek bölümlerinden mezun olan ve İngilizce, Fransızca bilen başvurucular Kanada’ya göç etmede bir adım önde olmaktadır. Şartları taşıyanların başvurularının kabul edilme ihtimali oldukça yüksektir.
Kanada Göçmen Sınıfları
Kanada göçmen başvurusunu kabul ederken daha önceden kategorize ettiği göçmen sınıflarına göre değerlendirme. Göçmen kabul sisteminde nitelikli göçmenlik, ticari göçmenlik, aile sponsorluğu gibi seçenekler bulunmaktadır. Bu seçenek veya sınıflardan hangisinin şartlarını taşıyorsanız yapılacak değerlendirme de ona göre değişmektedir.
Kanada’daki belli başlı göçmen sınıfları şu şekildedir:
Kalifiye işçiler ve profesyoneller sınıfı: Yüksek vasıftaki işçilerin yeteneklerine, bilgi ve becerilerine göre Kanada’da çalışmalarına imkân tanınmaktadır. Örneğin sağlık sektöründe alanında uzmanlaşmış bir doktor profesyoneller sınıfında kabul edilerek Kanada’da göçmen olarak kalabilmektedir.
Kanada tecrübe sınıfı: Kalifiye işçiler ve profesyoneller sınıfı gibi aynı niteliğe sahip mesleğinde tecrübe sahibi işçilerin Kanada’da tecrübe sınıfı olarak nitelendirildiği göçmen sınıfıdır. İşinde tecrübeli inşaat işçileri bu sınıfa dâhil olmaktadır.
Ticari göçmenlik: Kanada ekonomisine katkıda bulunmak ve sermayenin sürekliliğini sağlamak için ticari alanda faaliyet gösteren, ülkeye yatırım yapan göçmenlerin oluşturduğu kategoridir.
Nitelik gerektiren meslekler: Kanada’da nitelik gerektiren mesleklerde çalışan sayısı yeterli değildir. Bu nedenle nitelik gerektiren mesleklerde çalışan insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu meslek gruplarında istihdam açığı olduğundan Kanada göçmenlik başvurusu diğer göçmenlik sınıflarına nispeten daha kolaydır. Bilgisayar programcıları, yer ve deniz bilimcileri nitelikli meslek grupları arasında yer almaktadır. Bu mesleklere sahipseniz Kanada’ya başvurunuzun kabul edilme ihtimali oldukça yüksektir.
Aile sponsorluğu: Çoğu ülke için aile birliğinin korunması sosyolojik ve toplumsal açıdan önem taşımaktadır. Kanada bu önemden dolayı aile sponsorluğu programına yer verilmiştir. Aile bireyleri 18 yaşını doldurmuş, Kanada vatandaşı olan veya kalıcı oturma iznine sahip olanlar aile bireylerinin sponsorluğu sayesinde Kanada’da kalabilmektedir.
Aile Sponsorluğundan Kimler Yararlanabilir? Kardeşim Aile Sponsorum Olsa Kanada’ya Göç Edebilir Miyim?
Bazı kişilere ailesiyle olan bağlarından dolayı aile sponsorluğundan yararlanarak Kanada’ya yerleşme imkânı tanınmıştır.
Peki kimler aile sponsorluğundan yararlanır işte cevabı:
● Resmi nikâhlı eş veya 1 yıl boyunca aynı evde yaşayan partner
● Ebeveyne bağlı olan çocuklar (22 yaş altında ve bekâr)
● Anne ve/veya baba
● Büyük anne ve/veya büyük baba
● Anne ve babası vefat etmiş 18 yaş altında ve bekâr olan kardeş, yeğen veya torun
Kanada’da vatandaşlığı bulunan kimseyle bahsettiğimiz yakınlıkta ilişkisi olanlar aile sponsorluğundan yararlanarak Kanada’ya gelebilirler. Kardeşler ancak anne ve babanın vefat etmesi ve geride kalan kardeşin 18 yaşından küçük, bekâr olması şartıyla sponsor olabilirler. Evli veya 18 yaşından büyük kardeşlere anne baba vefat etmiş olsa bile aile sponsoru olunamaz.
Kanada’da Üniversite Okuyanlar Göçmenlik Başvurusu Yapabilir Mi?
Kanada gerek iş gerek eğitim amacıyla göçlerin yoğunlukta olduğu ülkelerdendir. Göçmen olarak Kanada’ya yerleşmeye çalışanların en sık başvurduğu yol ise eğitim amacıyla Kanada’ya gitmektir. İlk önce Kanada’da bir üniversitede eğitim almak ardından da Kanada göçmenlik başvurusu yapmak birçok öğrencinin Kanada’da kalmak için başvurduğu yollardandır. Öğrenciler üniversitelerde veya kolejlerde eğitim görüp diplomasını aldıktan sonra çalışmak için Kanada’da göçmenliğe başvurma hakkına sahiptir. Eğitim sürelerinin uzunluğuna göre 1 ile 3 yıl arasında çalışma iznine sahip olan öğrenciler de göçmenlik başvurusunda bulunabilmektedir. Öğrencilere tanınan bu imkân sayesinde Kanada nitelikli mesleklere sahip olan bireylerin kendi ülkesinde kalmasının ve nitelikli işgücü istihdamının artmasının önünü açmaktadır.
Yatırım ile Kanada Vatandaşlığı ve Göçmenlik
Vatandaşlık kazanma yolları ülkelerin siyasi, hukuki politikalarına göre çeşitli şekillerde gerçekleşebilmektedir. Ülkemizde yabancı yatırımcıların Türk vatandaşlığı kazanabilmesi mümkündür. Benzer uygulama Kanada için de geçerlidir. Kanada vatandaşı olmak isteyenlere yatırım yapmaları koşuluyla belirli şartlarda vatandaşlık verilebilmektedir. Kanada’da yatırımcı göçmen olup vatandaşlık kazanabilmek için geçerli olan şartlar aşağıdaki gibidir:
Göçmenlik başvurusunda bulunan yatırımcılar, yasal kâr amaçlı iş veya yatırım faaliyetleriyle en az 10 milyon Kanada doları miktarında net varlık elde ettiğini belgelemelidir.
Yatırımcı, Göçmen Yatırımcı Girişim Sermayesi Fonu için 2 milyon ABD Doları tutarında CDN sağlamalıdır
Yatırımcı; konuşma, okuma, dinleme ve yazma şeklindeki 4 dil becerisinde İngilizce veya Fransızca yeterliliğini kanıtlamalıdır.
Yatırımcı, en az bir yıl veya yabancı eşdeğeri olan Kanada lise sonrası derece, diploma veya sertifikaya sahip olmalıdır.
Belirtilen şartları sağlayan yatırımcılar Kanada’ya göçmen olarak kabul edilmekte ve Kanada vatandaşlığı kazanmaktadır.
Kanada Göçmenlik Başvurusu Formu Nasıl Doldurulur?
Kanada’ya gitmek isteyenler Kanada göçmenlik başvurusu formu nasıl olacağını merak etmektedir. Göçmenlik başvuruları internet üzerinden gerçekleşmektedir. Başvuruda olması gerekenlerde herhangi bir aksilik çıkmaması halinde sonuçlar 6 ay içerisinde belli olmaktadır. Göçmenlik başvurusu, hangi programda başvuru yapılacağına göre farklılık göstermektedir. Her programın şartları birbirinden farklı olduğu için başvuru formundan doldurulması istenenler de farklı olabilmektedir. İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz başvuru ile şartların sağlanması durumundan Kanada’ya göçmen olarak gidebilirsiniz.
Eğer siz de Kanada'da yaşama hayalini kuruyorsanız ve nitelikleriniz bu doğrultuda uygunsa, Kanada göçmenlik başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve başvuru süreci hakkında danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hayallerinizi gerçekleştirmek için adım atın!
Comments